TV live

Austria: Intrarea într-un lockdown dur este iminentă

14.11.2020

Măsurile de până acum nu au stopat răspândirea coronavirusului. De aceea guvernul de la Viena intenţionează să restricţioneze suplimentar viaţa publică. Nu va mai fi permisă ieşirea din casă decât cu puţine excepţii.

Potrivit planurilor actuale, şcolile şi magazinele din Austria vor fi închise vreme de trei săptămâni. Ieşirea din case va fi interzisă 24 de ore din 24, cu câteva excepţii. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat la Viena, în faţa presei, că noile măsuri restrictive vor intra în vigoare marţi, 17.11, şi vor fi valabile până pe data de 6 decembrie.

Kurz: Nu vă întâlniţi cu nimeni!

Un al doilea lockdown este singurul mijloc despre care se ştie că este eficient pentru reducerea numărului de noi infectări şi pentru a împiedica suprasolicitarea spitalelor, a subliniat Kurz. "De aceea vă rog insistent: nu vă întâlniţi cu nimeni în următoarele săptămâni. Orice contact social este unul în plus", a spus el. Obiectivul guvernului este redeschiderea şcolilor şi comerţului în data de luni, 7 decembrie.

Prevăzute sunt limitări stricte, comparabile cu primul lockdown din primăvară, când viaţa publică a fost paralizată total din pricina pandemiei.

Deja din 3 noiembrie restaurantele, turismul, viaţa culturală şi locurile de petrecere a timpului liber sunt închise. În plus, ieşirea din casă este interzisă între orele 22 şi 6 dimineaţa, cu câteva excepţii cum ar fi procurarea de alimente şi medicamente, mersul la medic, la muncă, ajutorarea persoanelor în vârstă şi ieşirea la aer curat.

Magazinele din Austria vor fi închise, cu câteva excepţii

Începând de marţi, aceste restricţii vor fi valabile 24 de ore din 24. Întâlnirile în spaţiul privat nu mai sunt permise decât cu un partener, cu câte una din rudele cele mai apropiate. Deschise vor rămâne doar magazinele care acoperă nevoile zilnice: supermarketuri, drogherii, farmacii şi chioşcuri. Învăţământul şcolar va fi la distanţă.

În ciuda lockdown-ului parţial, numărul noilor infectări cu coronavirus a crescut în Austria. În ultima săptămână s-au înregistrat, în medie, 554,2 cazuri la suta de mii de locuitori, în unele regiuni până la 850. Medicii se tem că secţiile de terapie intensivă vor ajunge la capacitate maximă în scurt timp.

ia /ak (afp, dpa, rtr)